palkki

1. helmikuuta 2016

Mediadiplomi: Mätchääkö?

Ympäri maailman jo yli 50 miljoonalla on se, mikäli on uskominen markkinoinnin tietopankki DMR:n tilastoihin. Tämä luku sisältää henkilöt, jotka käyttävät sitä aktiivisesti kuukausittain, eli todellinen kokeilleiden määrä on varmasti huomattavasti suurempi. Peräti 10 miljoonaa käyttää sitä aktiivisesti jopa päivittäin.

Suomessakin sitä on kokeillut mainostoimisto Miltton Creativen mukaan jo vuoteen 2014 mennessä yli 100 000, jonka jälkeen määrä on varmasti kasvanut roimasti.

Suurista käyttäjämääristä huolimatta sitä ei voi pitää auki julkisella paikalla. On noloa kertoa ulkopuoliselle oikeasti tapaavansa sitä kautta ihmisiä, ja sen käyttö on ennemminkin vain läppä.

Se on pinnallisuuden huippu, rakkauden vastakohta, vääräuskoisten paikka. Se on tabu. Se on Tinder.

Trendin suunta kohti vähemmän noloa 

Tinder on tämän hetken ehdottomasti suosituin deittisovellus, joka mobiililaitteen paikkatietojen perusteella etsii lähellä toisiaan liikkuvia ja antaa näin mahdollisuuden tykätä toisesta henkilöstä.

Vaikka Tinder on perustettu vasta vuonna 2012, on sen suosio ohittanut jo monet vanhemmat deittisivustot ja -sovellukset.

- Tinderin helppous tekee siitä niin suositun. Siinä korostuu tietynlainen pelimäisyys, joten sitä käytetään kepeästi ilman suurempia taka-ajatuksia ja ”epätoivoisuutta”, selittää Jyväskylän yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Juuso ”Tindermeister” Puranen, joka on viimeisen vuoden ajan koonnut Tinder-aiheista graduaan. Gradua varten hän on haastatellut 15 henkilöä.

Suosittu Tinder onkin. Vaikka monet ajattelivat sen olevan nopea tähdenlento vuonna 2014 suosion räjähtämisen jälkeen, edelleen sinne liittyy päivittäin uusia käyttäjiä. Tämän huomaa esimerkiksi silloin, kun on selannut kaikki henkilöt läpi – seuraavana päivänä Tinderistä löytyy jälleen selattavaa.

Miltton Creativen mukaan suosio on mennyt jopa yli Twitterin.

Käyttäjistä moni ei ole aiemmin edes uskonut deittisivustojen toimivuuteen, joten käyttö voi tuntua nololta. Esittelyistä löytyy teksti ”voin valehdella missä tavattiin” ja harva myöntää edes kavereilleen käyttävänsä sovellusta ennen kuin joku törmää hänen julkiseen profiiliinsa.

Silti on selvää, että niin Tinderin kuin muidenkin deittisivustojen käyttäminen julkisestikin on nykyään suvaitumpaa kuin ennen. Tinderin käyttö selitetään läpällä tai sillä, että ”kaveritkin käyttävät”. Kynnys Tinderin käytön myöntämiseen on laskenut, kun kavereidenkin kanssa voi keskustella sieltä löytyvistä ihmisistä.

- Tinder on vähentänyt nettideittailuun liittyvää häpeää. Psykologisesta näkökulmasta tämä on hieno asia. Läheiset ihmissuhteet ovat ihmisen terveydelle yhtä tärkeitä kuin ruoka tai uni. Ystävien verkosto helpottaa sosiaalista yksinäisyyttä, mutta se ei poista kumppanin kaipuusta johtuvaa emotionaalista yksinäisyyden tunnetta, Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen kertoo.

Nurminen on ollut mukana tekemässä pienimuotoista 109 vastaajan nettikyselyä, joka koskee Tinderiä. Hän kertookin kyselyssä vastanneista yli 80 % etsivän Tinderistä pitkäaikaista seurustelusuhdetta. 80 % on iso määrä ihmisiä – koska harva asiaa silti myöntää.


Amorin apulainen…

Asenne Tinderiä kohtaan vaihtelee suuresti. Toisten mielestä se on hyödyllinen kanava löytää uutta keskusteluseuraa tai jopa enemmän, kun taas osa ahdistuu siellä erityisesti naisia kohtaan yleisistä vihjauksista ja kokee, etteivät intressit muiden ihmisten kanssa kohtaa.

- Tinder koetaan hauskana ja hyödyllisenä, mutta toisaalta ahdistavana, pinnallisena ja ulkonäkökeskeisenä, kuvailee Puranen gradunsa pohjalta.

Myös syitä Tinderin käytölle löytyi jos minkälaisia. Purasen mukaan monella ei ole selkeitä tavoitteita, vaan etsitty asia vaihtelee hyvin paljon käytön aikana.

- Syitä ovat esimerkiksi ajanviete ja huvi, treffailu, ihmisten tapaaminen ja heihin tutustuminen, lyhytaikaisten suhteiden etsiminen, seksiseura ja kavereiden etsiminen. Myös matchien keräilyä harrastettiin jonkin verran, hän ynnää.

Seksiseuran etsiminen olikin yllättävän yleistä. Nurmisen mukaan 28 % vastanneista etsi vakituista seksiseuraa, kun taas kertaluontoista etsi 18 %.

Entä treffailu, onko se sitten yleistynyt myös nettideittailussa?

- Tinder-treffien määrät vaihtelivat yhdestä yli sataan. Yleisin oli noin viidet Tinder-treffit. Eli voisi sanoa, että kyllä treffit ovat aika yleisiä, Puranen toteaa.

Myös Nurminen kertoo, että 84 % vastanneista oli ollut treffeillä Tinderissä tapaamansa henkilön kanssa.

- Oletin aluksi, että Tinderin myötä Suomeen rantautuu amerikkalainen deittikulttuuri, johon kuuluu usean ihmisen tapailu yhtä aikaa. Selvityksemme osoitti kuitenkin, että suurin osa sinkuista deittasi yhtä ihmistä kerrallaan, Nurminen kuvailee.

Ihmiset ottavat siis enemmän tosissaan sovelluksen ja siellä törmäävänsä ihmiset, vaikka toisin voisi luulla.

Nurmisen mukaan kyselyssä vastanneista 17 % oli löytänyt Tinderistä pitkäaikaisen seurustelukumppanin.

Purasella tilanne oli vielä yleisempi, vaikkakin täysin tarkoituksellisesti: noin puolet haastatelluista oli löytänyt vakavan suhteen Tinderin kautta.

- Kaksi haastateltavaa asui yhdessä Tinderistä löytyneen kumppanin kanssa ja näistä toinen odotti ensimmäistä yhteistä lasta, hän kertoo.

…vai itsetunnon kohottaja ja pelkkä ajanviete?

Tinderin peliluontoisuus ei silti ole kiellettävissä.

- Moni haastatelluista tunnusti tekevänsä päätöksen tykkäämisestä suoraan pelkän profiilikuvan perusteella – ja yleensä negatiiviseen suuntaan, Puranen kuvailee.

Peliluontoisuus saattaa helposti johtaa siihen, että jotkut hakevat sieltä vain matcheja ja siten haluavat nostaa markkina-arvoaan. Itsetuntoon se vaikuttaa useimmiten positiivisesti, mutta myös päinvastaisia vaikutuksia voi olla: torjutuksi tuleminen sattuu.

- Deittikulttuuri on muuttunut hyvin nopeaksi. Päätökset yhteydenpidon jatkumisesta tai päättämisestä tehdään vaikka yhdessä sekunnissa. Siinä ei jää paljoa tilaa huomioida toisen tunteita. Keskustelukaveri voi kadota bittiavaruuteen jälkiä jättämättä. Tällaiset torjunnat ilman selitystä ovat uusi menettämisen muoto sinkuille, Nurminen kertoo.

Itse Nurmisen mukaan paras asenne Tinderissä olisi ajattelutapa ”olen lähestymisen arvoinen”.

- Tinder näyttää toisinaan vahvistavan niitä käsityksiä, joita sinkulla on itsestään jo valmiiksi.

Juttu Morossa:  http://moro.aamulehti.fi/2016/02/11/matchaako-tinder-on-yha-tabu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti